Äventyrsguide – utbildning

Äventyrsguide är en särskild typ av naturguide, med fokus på upplevelser och äventyr. Som äventyrsguide hjälper du människor att hitta ut i naturen och guidar dem till häftiga upplevelser och aktiviteter. Du kan redan på gymnasiet välja inriktning mot ett framtida jobb som äventyrsguide, men det finns även vuxenutbildningar på folkhögskolor och yrkeshögskolor för den intresserade.

Vad gör en äventyrsguide?

Äventyrsguide är en bred yrkestitel, och personer som utbildat sig i rollen kan jobba på en mängd olika arbetsplatser. Några exempel på yrken som en äventyrsguide kan ha är skidlärare, fjälledare, kajakinstruktör, forsränningsguide, naturguide eller reseledare. Du arbetar ofta i turistbranschen och träffar många människor i jobbet. En äventyrsguide är social och serviceinriktad, och så klart en god guide och ledare.

3 skolor med äventyrsguide-utbildning

Äventyrsguide kan du som sagt läsa till redan på gymnasiet. Det finns flera gymnasieskolor, särskilt i de norra delarna av Sverige, som erbjuder program med särskild inritning mot äventyrsturism. Vi tipsar här om 3 populära utbildningsalternativ om du vill bli äventyrsledare, både för gymnasie- och högskolenivå.

1

Dalslands folkhögskola har en ettårig utbildning till äventyrsguide, med stor del praktisk kunskap, som gör dig redo att arbeta som ”outdoor professional”. Framtida yrken kan vara på arbetsplatser som höghöjdsbanor, guideföretag, friluftsbutiker, klättergym eller liknande.

2

Äventyrsgymnasiet i Älvdalen riktar sig till dig som gillar fritidsaktiviteter som forsränning, skidåkning och liknande, och vill jobba med det i framtiden. Efter utbildningen kan du jobba på exempelvis äventyrsbanor, klättergym eller skidanläggningar.

3

Äventyrsturism på Forshagaakademin är en gymnasieutbildning som baseras på naturbruksprogrammet och har en inriktning mot naturturism. Med kurser i guidning, företagande och turism får du allt du behöver för att vara redo att arbeta som äventyrsguide när du går ut gymnasiet.

Äventyrsguide – lön och framtid

Enligt tjänsten Framtid.se som samlar information om olika yrken, tjänar en äventyrsguide i snitt 24 000 kr i månaden. Upplevelseturism är en populär bransch, och många vill arbeta med sitt fritidsintresse. Därför är det ofta många sökande på de tjänster som utannonseras, så konkurrensen kan vara stor. Därför är det desto viktigare att du har en utbildning i ryggen, så att du kan motivera varför du skulle göra ett bra jobb.